Disk 0 and disk 1

Why is my mechanism drive established as Disk 1 and also not Disk 0? What determines these values? Is it to what SATA port the drive is attached to?

If I pull out my secondary, my primary turns to Disk 0.

You watching: Disk 0 and disk 1

I understand this doesn"t really matter but is tbelow a method in Windows to readjust this?

*
*
classiccomputers.info Treasury

Phantom Helix 53

um......
*
532,543 postsLocation: Minnesota, USA

OP FusionGuy 0

classiccomputers.infoian
*
0308 posts

soldier1st 40

Software Tester/Tech/Linux Lover 405,335 postsLocation: Guess WhereOS: Windows 7,Android,Linux MintPhone: HTC Incredible S

it sounds like you have your main drive in sata plug 1 and your additional in sata slot 0 so to fix that put your primary sata drive in the sata 0 connector on the mobo and also do the exact same for your other sata drive yet area it in sata slot 1 but if you have actually an ide difficult drive and a sata drive then the ide will come initially then the sata.


What happens once you put "Primary" to Sata 1 and second to Sata 2 (or any other Sata port) ?

Obviously Windows boot partition is on Primary?


Bryan R. 1,152

classiccomputers.infoian Senior 1,1525,483 postsLocation: Palm Beach, FLOS: Windows 10Phone: Microsoft Lumia 950

Those labels are more of a hardware level identification definition that is how your motherboard is reporting the drives. Logically, you"d think that the motherboard would certainly report them in the very same order as the ports, but it"s all up to the motherboard and is normally strictly behind-the-scenes as any type of application you have actually would certainly not utilise the hardware Disk X identifier, yet fairly a much more software program level C:, D:, and so on.

You deserve to attempt rearvarying the drives to view if you deserve to find what SATA ports will yield the desired Disk X.

See more: Screen Pixelated After Standby Windows 10, Display Issues After Waking From Sleep Mode

Edited August 4, 2009 by lord_xenos

Bryan R. 1,152

classiccomputers.infoian Senior 1,1525,483 postsLocation: Palm Beach, FLOS: Windows 10Phone: Microsoft Lumia 950

It"s all strictly labeling anymethod...and yes, some motherboards and also server backplanes have their SATA ports labeled via SATA0 founding...


soldier1st 40

Software Tester/Tech/Linux Lover 405,335 postsLocation: Guess WhereOS: Windows 7,Android,Linux MintPhone: HTC Incredible S

my mobo has 4 sata ports and also the first one is port 0 then 1 then 2 then 3 kimsland also yet the mobo is from 2003 so that may be why.


I think my m/b about that age and also it states Sata1

Oh well obviously it can be either

The disk management seems to be the finest answer here


That"s dead on, except I have actually them associated to SATA 4 and also SATA 5 bereason these 2 ports are on the side of the mobo and also make for better cable administration.

See more: Cannot Change Network To Bridged: There Are No Un


I swapped the drives and also it looked great on the first boot. My major was Disk 0. I then shutdvery own and restarted the PC and it went earlier to the various other method around. So it should be somepoint within Windows or in the time of setup of Windows that causes this. I don"t really desire to reinstall whatever simply to watch. :cry:


soldier1st 40

Software Tester/Tech/Linux Lover 405,335 postsLocation: Guess WhereOS: Windows 7,Android,Linux MintPhone: HTC Incredible S

did you inspect the bios for those choices choose to disable half the sata ports and save 1 and 2 active?


Has anyone else been suffering this? It appears like it"s intermittent. On some boots my main is noted as Disk 0 and occasionally Disk 1.... stupid windows :laugh:


soldier1st 40

Software Tester/Tech/Linux Lover 405,335 postsLocation: Guess WhereOS: Windows 7,Android,Linux MintPhone: HTC Incredible S

so if it"s intermittent then it sounds prefer your suffering from a pest, probably this site may have actually a fix for you http://itsvista.com/topic/hotfix/ however i have actually 2 sata drives yet i am not suffering this worry, do you have actually sp2 set up and also all updates?also have actually you tried autopatcher?


Yes I have actually SP2 and fully updated. I"ll have a look at that site and also check out if there is anything that resembles my worries.


It seems prefer it"s intermittent. On some boots my major is provided as Disk 0 and periodically Disk 1.... stupid windows :laugh: